2012. május 20., vasárnap

Csóvi és a gazdik iskolába mennek

Szombatonként kutyasuliba járunk.

Első alkalommal volt egy kis fejtágítás a gazdiknak aztán Kata és Csóvi az instruktorral gyakoroltak. Egészen butának éreztük magunkat, de aztán másnap ismerősön keresztül mégis az volt a visszajelzés hogy ügyesek voltunk. Sajna éjjel jött egy hányás, valószínűleg napszúrás miatt, úgyhogy a következő alkalommal már két részletben tudtuk le a penzumot. Nagyon érdekes hogy rövid szőrű és nem is fekete mégis alig bírja a napot és a meleget. A jóval nagyobb testű moszkvai őrkutyák és egy teljesen fekete labrador-staffordshire is sokkal jobban elvoltak a napon.
Most szombaton volt a harmadik alkalom. Kata csinált spéci jutifalatot is: tonhalas-sajtos kutyakekszet. Én mentem Csóvival, ültetés-fektetés láb mellett volt a tananyag, és Csóvi ügyesebb volt mint én. Úgyhogy a pihenő időben is gyakoroltunk még kicsit, a végére már egész jól sikerült a megfelelő tempóban a megfelelő helyre instruálnom szegényt. Közben a tápot is elhoztuk, úgyhogy Csóvi tarthatja a körülbelül 22 kg-os ideális súlyát és alkatát végre. :)
Nagyon érdekes hogy a heti egy gyakorlás is mekkora hatással van a kutyára a hétköznapokon is. Sokkal irányíthatóbb lett, és amikor régen simán odaszaladt volna egy kutyához, most már legalább félúton megáll, sőt van hogy egy madárról is sikerül lebeszélni. Na azért ma délután csak felzavarta a kedvenc fácánját :). Meg persze beszerezte a dzsinzsában a harci sérüléseit... De így szeretjük, remélem sosem változik meg Őkajlasága.
Amúgy egyértelműen mi vagyunk a tudatlanabbak nem Csóvi, ez simán kijön a kutyasuliban is. Az ültetés, fektetés azonnal ment, csak azért volt rossz helyen a kutya mert későn szóltam neki, vagy rossz helyre nyújtottam a jutalomfalatot. A múlt héten esténként tobozzal is gyakoroltunk, már simán le tudom ültetni és eljönni tőle 10-20 méterre is akár, onnan is be tudom hívni. A járdaszegélyt is egyre jobban tiszteli.
Egy negatívum van, valamelyik kutyától a suliban elleste a csikk evést, úgyhogy szigorú dorgálást kellett foganatosítani, hogy ne hatalmasodjon el rajta ez az új szenvedélye.

Egyéb esemény, hogy két hónap után elfogyott a rágócsontja, őst az újnak is már egyharmadával végzett :). Mióta sokat utazunk egyre inkább szükségét érezzük hogy lecseréljük a szájfékét valami kényelmesebbre, úgyhogy hamarosan kap egy bőr szájkosarat, az így a nagy melegekben majd sokkal barátságosabb megoldás lesz. Egy új pórázra is szükség lesz, mert a Pennys ezer forintos pont a sulizás közben adta meg magát, a karabíner feje átugrott a nyakán mint a pinty. Kata már ki is nézte Csóvinak a tuti, divatos kiképző pórázát.
Itt jegyezném meg hogy a Flexi egy *** (Vera/Csillik Gábor köszi :)), kutya levegőztetésen kívül másra nem jó. Az volt nálunk tartalékban, de kínszenvedés volt bármi értelmeset csinálni úgy.


ui: igen megint régen jelentkeztem, de egyre élesedik a baba projekt is, úgyhogy remélem azért a kb. heti egy bejegyzést tudom majd tartani.
ui2: Sajna a jubileumi VizslaTúrát kihagyjuk, pont nem jó nekünk az időpont, de augusztusban Budapesten leszünk, úgyhogy akkor - ha a baba nem szól közbe - biztosan részt veszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése